Het menselijk ei is grillig, kiest zijn spermatozoa
Het menselijk ei is grillig, kiest zijn spermatozoa

Britse biologen hebben ontdekt dat ongeacht de keuze van de vrouw van een echtgenoot, haar ei daadwerkelijk beslist of hij de vader van haar kinderen zal worden.

Simpelweg omdat de eieren vertonen karakter en “bewerken” elke keuze. Zij beslissen welke spermatozoa de bevruchting mogelijk maakt.

Het probleem is dat sperma anders reageert in de vloeibare omgeving rond het ei. Sommigen lopen naar het, anderen zijn “afgeleid,” volgens een team onder leiding van Daniel Bryson van de Universiteit van Manchester. De studie werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Proceedings of the Royal Society.

Volgens wetenschappers, eieren selectief aan te trekken sperma naar zichzelf, en dit hangt helemaal niet af van de wens van de vrouw. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk antwoord op welk mechanisme verantwoordelijk is voor deze selectiviteit, en hoe het uiteindelijk de levensvatbaarheid van het toekomstige kind beïnvloedt.

Bij dieren wordt de keuze van de paringspartner niet alleen bepaald door verkering. En zelfs als de samia erin slaagt om te paren met de sampdato, zwangerschap kan niet optreden.

De mechanismen van deze “verborgen” keuze zijn legen: kan het vrouwtje een deel van de zaadvloeistof uit haar genitaliën gooien, haar mobiliteit beperken, zelfs de overleving van het embryo in haar baarmoeder beperken. De meeste van deze mechanismen bij zoogdieren zijn al verduidelijkt, maar niet bij de mens.

Er is echter geen reden om aan te nemen dat er bij mensen geen dergelijke mechanismen van “verborgen” selectie zijn. Er zijn zelfs vermoedens dat zij verantwoordelijk zijn voor de ongelijke verdeling van beide geslachten in de bevolking – het is bekend dat jongens veel vaker worden geboren dan meisjes.

Het is bekend dat een menselijk ei de beweging van sperma naar zichzelf kan leiden.

Het doel van de studie van het team was om te controleren of ze in staat was om het sperma dat het meest geschikt was voor haar te selecteren. Wetenschappers ontvingen monsters van sperma en folliculaire vloeistof (het omhult het ei en wordt opgeslagen voor enige tijd na de ovulatie). Dus vonden ze dat hoe veel meer sperma zijn, hoe meer vloeistof is aantrekkelijker voor hen.

In een ander experiment, zetten ze sperma naar keuze – om te controleren of de folliculaire vloeistof van de “partner” of van een buitenlandse vrouw is aantrekkelijker voor hen. Dus ze vonden dat ze altijd de voorkeur aan een. En het hoeft niet van de partner te zijn.

Bovendien verschilt de snelheid van sperma in dit ras niet afhankelijk van het doel waar ze naar streven. Dit, volgens de wetenschappers, is het bewijs dat de beweging van sperma afhangt van de grillen van het ei, en niet van omgevingsfactoren, zoals de dichtheid ervan.

Welk mechanisme van spermadiscriminatie het ei gebruikt blijft een mysterie voor nu. Wetenschappers gaan ervan uit dat het te wijten kan zijn aan genetische compatibiliteit, maar deze theorie is vrij controversieel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *