Het geheim van constructief conflict
Het geheim van constructief conflict

Om de kansen te grijpen die worden geboden door teams met mensen met een breed scala aan persoonlijke ervaringen, opvattingen en perspectieven, moeten leiders een inclusieve cultuur opbouwen. Immers, als mensen zich niet op hun gemak voelen in hun geit op het werk en niet zeker weten of ze vrij een mening kunnen uiten, garandeer je dat de mening van je team homogeniserend is, wat creativiteit en innovatie ondermijnt.

Een recente studie van Harvard professoren Francesca Gino, Julia Minson en Micke Yemans bleek dat er een vaardigheid die hielp leiden productieve debatten. Ze noemen deze vaardigheid “informele ontvankelijkheid.” Onder deze termijn, verwijzen de drie professoren naar het vermogen van een persoon om duidelijk zijn bereidheid aan te tonen om aan de adviezen van andere mensen te luisteren zonder overhaaste beoordelingen te geven en zijn gesprekspartner te onderbreken. Volgens hen is dit vermogen de kern van constructieve conflicten. Hier zijn een paar technieken die helpen om dit doel te bereiken:

1. Het tegenovergestelde standpunt samenvatten

Een basisprincipe van actief luisteren is het vermogen van een persoon om te registreren en te realiseren wat ze horen. Dit principe is vooral handig bij het communiceren met mensen wiens opvattingen in tegenspraak zijn met de jouwe, de onderzoekers geloven. Zelfs als u sterk tegen een argument (en misschien vooral in deze gevallen) bent, neem een paar seconden om de mening van iemand anders in uw eigen woorden samen te vatten om uw gesprekspartner te tonen dat u het begrijpt. “Wat ik van u hoor is dat u denkt….”, is een bijzonder nuttige uitdrukking die ambiguïteiten helpt duidelijk maken en een potentieel conflict in een productief gesprek veranderen.

2. Objectief uw persoonlijke standpunt presenteren

Leiders nemen soms hun toevlucht tot absolute uitspraken die geen ruimte laten voor discussie: “Dit is de juiste keuze!,” “Er is geen manier deze optie zal mislukken!”. Hoewel deze taal vastberadenheid en geloof in ideeën toont, kan het degenen ontmoedigen die niet dezelfde opvattingen delen. De onderzoekers concludeerden dat het verzachten van dit soort zin met woorden als “kan”, “waarschijnlijk”, “veilig” en meer. zal signaleren aan anderen over conversationele ontvankelijkheid en veroorzaken ze om een actievere rol te spelen in de discussie.

3. Breek dingen door een positief prisma

Tot slot, het formuleren van het argument door middel van positieve woorden, niet ontkenningen, helpt om te luisteren naar iemands ontvankelijkheid voor het luisteren naar de standpunten van andere mensen. Dit is het verschil tussen “We moeten niet meer geld verspillen aan dit project” en “Er kan een betere manier zijn om onze fondsen te investeren”. De volgende keer dat je jezelf in het centrum van een verhitte discussie, aandacht besteden aan de manier waarop u uw standpunt te presenteren – of je het breken door middel van een positief prisma of door middel van een negatieve. Een pessimistische aanpak brengt u geen voordelen.

Naast het helpen om meer constructieve debatten te houden, de studie auteurs zeggen, informele ontvankelijkheid is “besmettelijk.” Met andere woorden, hoe ontvankelijker u bent voor de woorden van uw gesprekspartner, hoe meer geneigd hij is om zelf naar uw argument te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *