16 atomen: Ze creëerden ’s werelds kleinste motor (video)
16 atomen: Ze creëerden ’s werelds kleinste motor (video)

De kleinste moleculaire motor, die bestaat uit slechts 16 atomen, wetenschappers hebben gemaakt. De record-miniatuur widget maakt het mogelijk om te bestuderen “mysterieuze” verschijnselen op de grens van de klassieke en kwantumwereld. Het kan ook worden gebruikt door nanorobots. De prestatie wordt beschreven in een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.

Minder dan ooit

Een apparaat bestaande uit 16 atomen doet hetzelfde als elke zichzelf respecterende motor. Het haalt energie uit de externe omgeving (bijvoorbeeld uit de warmte waarin het molecuul zich bevindt) en drijft de rotor aan. Het meest benaderende idee van hoe de nieuwe microscopische motor werkt kan worden verkregen door het draaien van een potlood liggend op een tafel, rond zijn as – bij deze beweging, het einde van het potlood zal een cirkel beschrijven, als met de klok mee. Het potlood hier speelt de rol van de rotor, en de massa is de stator, dat wil zeggen, het stationaire deel van de motor.
In het nieuwe apparaat is de rotor een vieratomair molecuul acetyleen (C2H2). Het heeft een langwerpige vorm en ziet er een beetje als … Halter. De stator is een substraat van zes palladiumatomen en zes atomen gallium (PdGa). Het acetyleenmolecuul rust letterlijk op de stator en draait om zijn as. Het kan slechts zes verschillende posities in zijn omwenteling bezetten.
En al deze verbazingwekkende constructie is minder dan een nanometer groot. Zie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *